Hogehoek Oeffelt

Deze voormalig 16e eeuwse boerderij met varkensstal onder hetzelfde dak had al enige tijd geen liefde meer gehad. Toen de eigenaar van GP Hout en Ambacht en zijn vrouw de boerderij kochten werd deze, door henzelf, compleet verbouwd. Samen maakte we een mooi plan. Ik herinner me nog dat we de boerderij gingen inmeten. Na enkele keren nameten bleek het dan toch echt zo te zijn. De achtergevel was 52cm langer dan de voorgevel. Het tekenen van de goede plattegronden bleek een uitdaging, niets was recht.

5-Interieur-langs-gevel_LR

Indeling

Het idee was om de voormalige varkensstal die de helft van de begane grond in beslag nam weer volledig te openen en te verbouwen tot woonkamer en keuken. Om het achterliggende bos bij het interieur te betrekken werd een groot gat gemaakt in de achtergevel en een fraaie eikenhouten pui terug geplaatst. Naast de woonkamer en de keuken is er ook plaats voor twee relax fauteuils aan de oude schouw. Het andere deel van de begane grond werd bestemd voor bijkeuken, TV-kamer die ook als wachtkamer diende voor de psychologenpraktijk, en de behandelkamer van de psychologenpraktijk. Vanuit het woongedeelte ga je met de trap naar boven waar je direct veel kastruimte vind met daaraan een fraaie master bedroom. De lange gang loopt door tot de gevel waar door een origineel raampje daglicht binnen valt. Vanuit deze gang zijn een badkamer en een drietal slaapkamers te bereiken.

4-Interieur-pui-frontaal_LR
7-Detail-pui_LR
Interieur-open-haard_LR
2-Straat-Voor-gevel_LR

Exterieur

De eigenaren wilde de boerderij zoveel mogelijk terugbrengen in zijn oude staat. De sneldekpannen werden vervangen door de orginele oud hollandse pannen. Het voegwerk van de bakstenen werden geheel vernieuwd met snijvoegen. De ramen werden wit en de draaiende delen grachten groen. De stalramen werden hersteld en het glas geplaatst met stopverf. De plint van de langskanten en de gehele kopse kanten van de boederij werden gestuced met een cement gebonden pleister. Het grote kozijn in de achtergevel is niet origineel en dat is op te merken doordat deze niet geschilderd is maar eiken gelaten.

1-Straat-Achter-gevel_LR

CONTACT

MSc. Ing. Luuk van den Berg
Phone: 06 16 080 263
Email: bergarchitectuur@gmail.com

Architectenregister: 1.111001.019
KvK: 85563633
Btw: NL004115791B23

© BERG ARCHITECTUUR
Haarlem – Amsterdam – Utrecht – Nijmegen – Eindhoven